Appelflappen met kaneel

Recept: appelflappen met kaneel

Appelflappen zijn een van mijn favoriete gebakjes bij de bakker. Het was echter al jaren geleden dat ik ze nog eens meegebracht had. Vroeger aten we ze vaak op vrijdagavond. Jap, als avondeten, ik was er dol op! De appelflappen die ik als kind at waren gemaakt met een vulling van appelmoes. Heerlijk, maar oh zo onhandig om op te eten. Meestal zat ik nadien dan ook onder de appelmoes. Hoog tijd dus om een minder plakkerige variant te maken. Mijn recept voor appelflappen maak je daarom niet met appelmoes, maar met stukjes appel. Door de warmte in de oven worden ze heerlijk zacht, ideaal als ontbijtje, vieruurtje, of zoals vroeger, als avondmaal. Om ze wat op te leuken voegde ik er rozijntjes en kaneel aan toe. Een winterse variant van mijn favoriete gebakje dus. Klaar voor het recept?

Dit heb je  nodig voor 6 appelflappen

Dit gebakje maak je heel eenvoudig zelf klaar. Perfect voor een zondagse brunch als je het mij vraagt. Om de appelflappen te maken heb je trouwens helemaal niet veel nodig. Met dit recept kan je 6 appelflappen op tafel toveren. Afhankelijk van de vulling die je gebruikt, kan je er misschien zelfs wat meer klaarmaken (vergeet dan niet nog extra bladerdeeg op je boodschappenlijstje te zetten).

– 1 grote appel in kleine stukjes
– 80 gram rozijnen
– 4 eetlepels kristalsuiker + 2 eetlepels kristalsuiker voor de afwerking
– 1 theelepel kaneel
– 6 vierkantjes bladerdeeg (kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt)
– 1 opgeklopt eitje

Zo maak je de appelflappen klaar

Recept: appelflappen met kaneel

Vooraleer je aan het recept begint, raad ik je aan om je oven alvast voor te verwarmen op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg er alvast een stukje bakpapier overheen. Daarna beginnen we met de vulling. Voeg de stukjes appel, de rozijnen, de suiker en kaneel samen in pot en roer goed om en laat een tiental minuutjes intrekken. Hou je van wat meer kaneel of mag het wat krokanter zijn? Het recept kan je gerust naar eigen smaak aanpassen. Je kan er bijvoorbeeld ook nootjes in vermengen. Ik hou echter liever van zoet.

Recept: appelflappen met kaneel

Nu gaan we de appelflappen vullen. Neem een vierkantje bladerdeeg en leg in het midden een lepeltje vulling. Met een borsteltje bestrijk je de zijkanten van je bladerdeeg met het opgeklopte eitje. Plooi je appelflap dicht door het bladerdeeg diagonaal dicht te vouwen. Druk goed aan en prik met een vork gaatjes langs de zijkant, zodat de appelflap mooi dicht blijft. Hetzelfde doe je met de andere appelflappen.

Recept: appelflappen met kaneel

De bovenkant van de appelflappen bestrijk je met het opgeklopt eitje. Om het af te maken bestrooi je de gebakjes met wat kristalsuiker. Ziezo, je appelflappen zijn klaar om de oven in te gaan. Afhankelijk van je oven moeten ze tussen 15 en 20 minuutjes bakken. Hou ze dus goed in de gaten, we willen natuurlijk niet dat ze aanbranden. Zodra ze mooi bruin zijn aan de bovenkant, zijn ze klaar. Zo moeten ze er dus uitzien. Bij mij waren ze zelfs een minuutje te lang in de oven gebleven, maar de smaak was gelukkig niet veranderd! Laat de appelflappen afkoelen en serveer met een heerlijk kopje koffie of een glaasje fruitsap (ik ben dol op sinaasappelsap!). Eet smakelijk! Laten jullie mij eens weten hoe ze bij jullie smaakten? 🙂

 

 

Related post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *