Biscuittaart met bosbessen en mascarponecrème

Biscuittaart met bosbessen en mascarponecrème

Na een heerlijk kerstmenu is het dessert vaak (letterlijk) de kers op de taart! Ik probeer dan ook altijd nog een klein beetje plaats over te houden om te genieten van dat lekkere kerstdessert. Omdat het niet altijd zo’n traditionele kerstbuche hoeft te zijn, wilde ik dit jaar eens uitpakken met iets totaal anders. Ik maakte voor het eerst een biscuittaart, gevuld met laagjes mascarponecrème en confituur van bosbessen. Om de taart niet al te zwaar te maken, koos ik voor een naked cake, of beter, een taart waarbij de crème maar een klein beetje aan de zijkanten wordt gebruikt. Ik vind de taart er alvast heel erg feestelijk uitzien, en zo smaakt hij trouwens ook! Enjoy!

Een naked cake of naakte taart is weer zo’n trend die uit de States is komen overwaaien en die we de voorbije jaren steeds vaker zien voorbijkomen. Persoonlijk vind ik dit soort taarten er altijd erg mooi uitzien, en net daarom wilde ik er zelf eentje maken. Erg leuk is dat je de laagjes biscuit en vulling nog echt kunt zien. Het is dus belangrijk dat je laagjes heel mooi zijn afgewerkt. Ieder klein detail is namelijk zichtbaar. Al geeft dat de taart natuurlijk wél een heel rustieke toets. Bovendien is zo’n naakte biscuittaart minder zwaar dan z’n traditionele maatje. Perfect dus voor een kerstdiner waar je vaak nog maar een klein hongertje over hebt aan het eind van de avond. Ditmaal koos ik voor een vulling van mascarpone met St. Môret en een laagje bosbessenconfituur. Het zure van de bosbessen gaat naar mijn idee dan ook perfect samen met de zoete crème. Laat het jullie smaken!

Biscuittaart met bosbessen en mascarponecrème

Ingrediënten voor acht personen

Biscuit

– 6 eieren
– 200 gram zelfrijzende bloem
– 200 gram suiker
– 1 theelepel bakpoeder
– Vanille-extract
– 40 gram boter

Mascarponecrème

– 150 gram St Môret® natuur
– 200 gram mascarpone
– 60 gram poedersuiker
– 2 zakjes vanillesuiker
– 20 gram citroensap
– 200 gram volle room

Afwerking

– Potje veenbessenconfituur
– Bosbessen
– Rozemarijn

Bereiding

– Verwarm de oven op 180 graden.
– Bekleed een springvorm (zo’n 22 cm diameter) met bakpapier en vet de randen in. Je kan ook drie dezelfde springvormen gebruiken. Bestuif met wat bloem.
– Doe de eieren in een kom en mix samen met de suiker tot een luchtig geheel. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
– Smelt de boter in een kommetje en voeg toe aan het deeg.
– Mix er nu de (gezeefde!) bloem doorheen tot die helemaal is opgenomen in het deeg.
– Verdeel het beslag over de springvorm en bak 40 minuten in de oven. Gebruik je drie springvormen, dan duurt het zo’n 15 tot 20 minuutjes. Ik zou je aanraden om elk kwartier even te checken hoe het met je biscuit gaat. Met een houten prikker kan je controleren of die gaar is.
– Laat nu afkoelen.
– Klop de room op tot een stevige massa en zet in een potje aan de kant.
– Meng de St Môret, mascarpone, poedersuiker en vanillesuiker in een keukenrobot met klopper.
– Voeg het citroensap toe en meng er vervolgens de opgeklopte room onder.
– Neem nu je biscuitdeeg en snij in drie gelijke delen.
– Leg 1 deegplak in je cakevorm en bestrijk met confituur. Smeer er daarna een dikke laag crème op. Herhaal dit nog twee keer.
– Verwijder nu de cakevorm.
– Om af te werken smeer je wat crème op de bovenkant en op de zijkanten. Dit mag ‘slordig’ gebeuren, dat is nu eenmaal een naked cake.
– Versier met de vruchten en de rozemarijn.

Biscuittaart met bosbessen en mascarponecrème

Geef een reactie